Kunden bør kontakte elektroinstallatør før man går til anskaffelse av elbil-lader og annet effektkrevende utstyr. Dette for å få en vurdering av kundens installasjon, og få vurdert om forsyningsnettet til Fjellnett må endres. Dersom nettet må forsterkes, kan deler eller hele kostnaden bli belastet kunden som et anleggsbidrag. Dette er i henhold til gjeldende Forskrift om kontroll av nettvirksomheten.

Eksempler på utfordrende apparater.

Gjennomstrømningsvarmere:

Tradisjonelt har varmtvann blitt lagret i en 200 liters bereder med et lite varmeelement på 2 kW. Nye gjennomstrømningsvarmere lagrer ikke vannet; det blir oppvarmet når krana åpnes. Effekten må derfor være svært høy, typisk 15 kW.

Jordvarmepumper:

Jordvarmepumper leveres gjerne med direktestartet kompressor, noe som vil medføre spenningsfall (oppleves typisk som at lyser blinker) hver gang varmepumpa starter.

Induksjonsovner:

Eldre komfyrer trekker samme strøm så lenge bryterne til platene står i samme posisjon. Induksjonsovner regulerer temperaturen ved at platene slås av og på med korte mellomrom. Dette gjør at belastningen hele tiden veksler mellom null og en stor strøm

Ladere for elbiler:

Det har etterhvert blitt veldig vanlig med elbil. Dette medfører behov for elbillader hjemme, på hytta og langs vegen. Ladere deles i to kategorier; normalladere (en- og trefase inntil 16 A) og hurtigladere ( fra 20 A og oppover). Hjemme og på hytta anbefaler Fjellnett at trefase normalladere benyttes.

  • Installasjon av elbil-ladere fra og med 20 A skal forhåndsmeldes som "utvidelse" av registrert elektroinstallatør.

Det vises og til Sintef sin rapport fra 2012 om utfordringen ved effektkrevende apparater som tilknyttes elektrisitetsnettet: Håndtering av utfordrende elektriske apparater som tilknyttes elektrisitetsnettet. (PDF, 1MB)

Elbil-lading hjemme.

Vi anbefaler ikke installasjon av 1-fas lading med over 20 ampere strømstyrke, da dette kan skape skeivbelastning og forstyrrelser i strømnettet.  Det kan gi forstyrrelser og skader på elektrisk utstyr i eget hus og det kan i verste fall også påvirke naboene. Vær oppmerksom på at det i  Forskrift om leveringskvalitet i kraftsystemet_(ekstern lenke), står at den kunden som forårsaker støy, selv er utbedringspliktig.

I praksis betyr det at ved lading på 1-fas 230 V med høye strømstyrker så øker en risikoen for skjevspenning, flimmer, overharmoniske spenninger og andre forstyrrelser som faller inn under den nevnte forskriften.

Hvis du ønsker høyere ladeeffekt kan du få installert en 3-fase ladestasjon for 230 volt IT som innholder en transformator som transformerer spenningen opp til 400 volt.  Med 3-fas anlegg slipper du problem med skjeivbelastning og vil få høyere effekt.  Dette forutsetter at ladeinntaket på bilen håndterer 3-fase tilkobling, noe du må sjekke med leverandøren av bilen.

Regulert av forskrifter

Nettselskapene i Norge er underlagt forskrifter fra blant andre Norges vassdrags- og energidirektorat
(NVE) og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). NVE regulerer strøm og
spenningskvalitet gjennom Forskrift om leveringskvalitet i kraftsystemet. (ekstern lenke) Forskriften har strenge krav til skjevbelastning, flimmer, overharmoniske spenninger, spenningsdipper m.m. (kapittel 3).
Hovedprinsippet i forskriften er at den som forårsaker forringet spenningskvalitet, må rette opp kvaliteten (§2-1).